.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τις δυνατότητές τους.

Είναι σαν μια πεταλούδα που πάντοτε ζούσε μέσα σε ένα κλειστό βάζο.

Όταν το βάζο ανοίξει η πεταλούδα παραμένει μέσα γιατί κανείς δεν της είπε ότι μπορεί να πετάξει.



Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Εγκεφαλικές δονήσεις «Αλφα»


Οι συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων σχετίζονται με την ψυχολογική αλλά και με την φυσιολογική πλευρά μιας οποιασδήποτε δραστηριότητας κάνουμε , και μπορούν αυτές να διαχωριστούν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές συχνοτήτων.

Αυτές είναι η Βήτα, η Άλφα, η Θήτα και η Δέλτα.
Τα εγκεφαλικά κύματα στην περιοχή Βήτα έχουν τις υψηλότερες συχνότητες (15 έως 30 ΗΖ) και αναπτύσσονται ευρύτατα όταν μία φυσική δραστηριότητα του ανθρώπου βρίσκεται σε ένταση ή ταραχή ή άγχος και χωρίς βέβαια να συγκεντρώνεται σε αυτή την δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν τα κύματα της περιοχής Βήτα επηρεάζουν την έκβαση μίας κατάστασης, καθώς εμφανίζονται με την μορφή των ακραίων συναισθημάτων που αναφέραμε.
Η επόμενη συχνότητα, Άλφα, των εγκεφαλικών κυμάτων (7 έως 15 ΗΖ), υποδηλώνει μία κατάσταση αφύπνισης μεν, αλλά με μία φυσική χαλάρωση. Αυτή είναι η ιδανική κατάσταση, για την εισαγωγή στο «κομπιούτερ» που λέγεται εγκέφαλος, των πληροφοριών που εμείς θέλουμε. Σε αυτό το επίπεδο της συχνότητας των Άλφα είναι το ιδανικό επίπεδο που μπορούμε να εισάγουμε με απόλυτη επιτυχία σημαντικά στοιχεία για οτιδήποτε θέλουμε . Είναι επίσης ένα εσωτερικό συνειδητό επίπεδο, στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της σκέψης.
Κατόπιν ακολουθεί το κατώτερο επίπεδο συχνοτήτων των εγκεφαλικών κυμάτων με τη Θήτα (3 έως 7 ΗΖ) και Δέλτα (1 έως 3 ΗΖ). Η δραστηριότητα στο επίπεδο Θήτα, υποδηλώνει τη χρήση της μνήμης και του οραματισμού.
Στη Δέλτα, τα εγκεφαλικά κύματα, αναπτύσσονται κατά την διάρκεια του ύπνου και της βαθιάς χαλάρωσης. Σε μια κατάσταση ύπνωσης είναι εκείνο το επίπεδο που δραστηριοποιείται πλέον το ασυνείδητο.
Ο εγκέφαλός μας λοιπόν δονείται και παράγει κύματα. Όταν είμαστε στην συνηθισμένη κατάσταση εγρήγορσης, δηλαδή ξύπνιοι, τότε δονείται σε συχνότητες ανάμεσα σε 14 έως 20 hz. Όταν είμαστε σε ένταση μπορεί να ξεπερνά τα 20 hz. Είναι το επίπεδο Βήτα.

Όταν κοιμόμαστε όμως η συχνότητα πέφτει κάτω από τα 7 hz. Είναι το επίπεδο Θήτα.
Ίσως θα έχετε προσέξει ότι συχνά μόλις ανοίγουμε τα μάτια μας, πριν ξυπνήσουμε καλά - καλά, έχουμε φύγει από τον ύπνο, αλλά ο νους μας δεν λειτουργεί όπως όταν είμαστε σε σχετική εγρήγορση. Εκεί στο μεταίχμιο ύπνου - ξύπνιου ο νους μας, δονείται σε συχνότητα 7 έως 14 hz. Αυτή η συχνότητα ονομάζεται “Άλφα”.

Η ονομασία προέρχεται από ιατρικούς κύκλους.

Σε αυτή την συχνότητα το σώμα και ο νους βρίσκονται σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι που εξασκούν κάποια μορφή διαλογισμού (όχι όλοι) όταν διαλογίζονται, ο νους τους δονείται στην συχνότητα Άλφα. (θα το συναντήσετε και σαν επίπεδο Άλφα).
Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την συχνότητα η νοητική μας δραστηριότητα μεταβάλλεται. Ενεργοποιείται εντονότερα το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας. Σε αυτό φαίνεται να εδράζονται οι “συνθετικές” λειτουργίες ενώ το δεξί μας στεγάζει κυρίως τις “αναλυτικές”.Τι εννοούμε αναλυτικές και τι συνθετικές. Με τις αναλυτικές λειτουργίες ο νους χρησιμοποιεί το σύνολο των απαραίτητων στοιχείων, για να συνθέσει μια εικόνα, ενώ με τις συνθετικές από ένα μικρό σχετικά σύνολο πληροφοριών, συνάγονται συμπεράσματα για το όλον. Για παράδειγμα η ποίηση γίνεται αντιληπτή κυρίως με την βοήθεια του δεξιού ημισφαιρίου, ενώ το αριστερό προτιμά τον πεζό λόγο (η γλώσσα γενικότερα πάει αριστερά).
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του δεξιού ημισφαιρίου με κατάλληλες νοητικές ασκήσεις. Την κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, στο επίπεδο άλφα, πολλοί την ονομάζουν διαλογισμό και μάλιστα ενεργητικό διαλογισμό.
Όταν είμαστε σε βαθιά χαλάρωση, στο επίπεδο άλφα, η κριτική μας ικανότητα υπολειτουργεί. Στην κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, οι σκέψεις αραιώνουν. Για κάποια μικρά ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σταματούν. Τον περισσότερο χρόνο ο νους μας κατακλύζεται από σκέψεις. Οι σκέψεις οργανωμένες σε αλυσίδες ανασύρονται από την μνήμη και παρελαύνουν χωρίς να τις ελέγχουμε και πολύ. Στο επίπεδο άλφα, οι αλυσίδες λιγοστεύουν, μερικές “σπάνε”, δηλαδή δεν ακολουθούν τους συνηθισμένους δρόμους.Μοιάζει σαν η μνήμη να υπολειτουργεί, αν και η στοχευόμενη αναζήτηση στη μνήμη, αναδρομή, βελτιώνεται. Όταν βρισκόμαστε στο επίπεδο άλφα, αυξάνεται η κατανόησή μας. Μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα κάτι που μας ενδιαφέρει.
Ακούγεται περίεργο, είμαστε συνηθισμένοι να συνδέουμε την λέξη καταλαβαίνω με την λέξη κρίνω, σκέπτομαι, θυμάμαι, έχω άποψη... Όμως αν ασκηθείτε και προσέξετε, θα δείτε ότι η κατανόηση συχνά προηγείται, μετά έρχονται οι σκέψεις να μεταφράσουν με λέξεις την εικόνα σε γνώση, να την συγκρίνουν και να ληφθούν αποφάσεις. Ίσως με αυτό να σχετίζεται και η φήμη ότι, πολλές ανακαλύψεις ήρθαν στον νου του εφευρέτη στον ύπνο του ή την ώρα που ξύπναγε. Ας αντικαταστήσουμε την κατανόηση με την λέξη διαίσθηση. Δεν είναι και τόσο μεγάλο λάθος. Οι περισσότερες από τις «διαισθητικές πληροφορίες» έρχονται στο επίπεδο άλφα και αποτελούν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας περιορισμένων πληροφοριών για την εξαγωγή συμπερασμάτων με ανεπαίσθητο τρόπο.

Πώς γίνετε τώρα νά συνδέσουμε τά κύματα Άλφα μέ τήν επιρροή τών ονείρων.

Γιά το θέμα αυτό θά τά ξαναπούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου